Matthieu Sprick ungguli hari pertama LTdL

MATTHIEU SPRICK.


 

KEPALA BATAS – Pelumba Perancis, Matthieu Sprick (gambar) yang mewakili pasukan Bouygues Telecom menguasai peringkat pertama perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2008 yang berakhir di sini, semalam lapor WAN NAJIB WAN DAUD.

Pelumba itu juga berjaya memenangi jersi kuning Telekom Malaysia selaku juara keseluruhan dengan mengakhiri perlumbaan dalam masa 4 jam, 10 minit, 55 saat pada jarak perlumbaan sejauh 182 kilometer (km) yang bermula di Masjid Zahir Alor Setar, Kedah.

Sprick menamatkan perlumbaan dengan kayuhan cemerlang apabila meninggalkan kelompok besar yang mengandungi 19 pelumba lain pada 3 km terakhir bagi merentasi garis penamat di tempat pertama.

Pelumba Jepun, Shinichi Fukushima dari pasukan Meitan Hompo-GDR pula muncul sebagai pelumba terbaik Asia keseluruhan dengan catatan masa 4:10.58s.

Dengan kemenangan itu dia turut berjaya menyarung jersi biru Proton untuk peringkat pertama.

Manakala jersi hijau Milo pula dimenangi oleh pelumba Australia yang mewakili pasukan Drapac Porsche, Mitchell Docker dengan catatan masa 4:10.58s.

Pelumba terbaik negara dalam perlumbaan semalam ialah Mohd. Rauf Nur Misbah (Malaysia) di tempat ke-20, diikuti Mohd. Sayuti M. Zahit (LeTua) di tempat ke-28, Anuar Manan (LeTua) di tempat ke-31, Mohd. Hariff Salleh (MNCF Development Team) di tempat ke-32 dan Ahmad Haidar Anuawar (LeTua) di tempat ke-33.

Dalam klasifikasi pasukan keseluruhan, Serramenti PVC mendahului pasukan lain dengan catatan keseluruhan 12:55.54s, diikuti pasukan Skil-Shimano dengan 12:55.54s dan tempat ketiga pasukan Team Type 1 dengan masa 12:55.54s.

Bagi kategori pasukan Asia, pasukan benua tempatan LeTua, mendahului tempat teratas dengan catatan jumlah masa 13:18.54s mengatasi pasukan Seoul Cycling dan Meitan Hompo-GDR.

Peringkat kedua hari ini akan bermula di Dewan Datuk Ahmad Badawi, Butterworth dan berakhir di Sitiawan, Perak dengan jarak perlumbaan sejauh 159.7 km.

Seramai 145 pelumba akan meneruskan perlumbaan hari ini merangkumi tiga kawasan pecutan dengan laluan landai.

Advertisements

~ by missjewelz on February 10, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: